Isu Kalimah Allah : DPPP Sedia Berdialog Dengan Ketua Paderi

Dewan Pemuda Pas Pusat sedia berdialog dan berbincang dengan ketua paderi roman katolik Kuala Lumpur sebagai usaha menjelaskan isu sebenar berhubung penggunaan kalimah Allah dalam akhbar The Herald.

Ketuanya, Nasrudin Hassan at-Tantawi berkata, penjelasan dan perbincangan adalah penting sebagai memperbaiki segala salah faham yang berlaku pada hari ini.

Menurutnya, peranan dan tanggungjawab Dewan Pemuda Pas untuk menjelaskan kedudukan isu adalah penting supaya keadaan tidak bertambah buruk.

“Itu memang sikap kitalah. Kita akan memberikan penjelasan dan kita akan berikan hujah bagi melihat kedudukan sebenar isu ini dan kita akan melihat apa sebenarnya tindakan mereka, apa sebenarnya tujuan mereka, apa maksud mereka, apa motif mereka,” katanya.

Nasrudin berkata demikian kepada pemberita sebagai mengulas tentang pertemuannya bersama Ketua Paderi Roman Katolik Kuala Lumpur, tidak lama lagi.

Menurutnya, dalam perbincangan itu nanti Dewan Pemuda Pas akan menyatakan sikap umat Islam serta prinsip-prinsip Islam terhadap isu ini.

Walau bagaimanapun, tarikh serta tempat pertemuan itu masih belum ditetapkan dan bergantung kepada kelapangan pihak paderi terlibat.

“Itu kita belum putuskan lagi dan kita cadang akan adakan buat di pejabat Tan Sri Murphy sendiri. Kita dah hantar surat dan masih menunggu respon daripada pihak mereka. Kita juga masih belum menetapkan tarikh dan terbuka kepada pihak mereka pada bila-bila masa sahaja,” katanya. – FANSURINA ABDULLAH (TVS)

Koroner Perintah Laporan Polis Diserahkan Ke Mahkamah

Koroner Azmil Muntapha Abbas memerintahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menyerahkan salinan laporan polis yang difailkan pegawai SPRM Raub Ghani kepada semua panel peguam yang terlibat dalam Inkues Kematian Setiausaha Exco Teoh Beng Hock.

SPRM diarahkan berbuat demikian esok selepas peguam mewakili keluarga mangsa Karpal Singh memohon untuk meneliti laporan tersebut dan mengambil tindakan susulan.

Pihak keluarga sebelum ini menyelar tindakan SPRM memfailkan laporan polis itu, yang didakwa cuba mengugut Pakar Patologis Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand.

Dr Pornthip yang dilantik oleh kerajaan negeri Selangor menemui kesan-kesan yang menunjukkan mangsa mungkin telah dibunuh, sebelum mayatnya ditemui terdampar di bumbung tingkat 5 bangunan Plaza Masalam.

Sehubungan itu, Koroner Azmil Muntapha Abas menetapkan 15 Januari ini bagi mendengar permohonan keluarga mangsa yang mahu pegawai SPRM terbabit dikenakan tindakan kerana menghina mahkamah.

Keputusan ini dibuat selepas mahkamah yakin bahawa tindakan pegawai SPRM ini boleh menjejaskan penyiasat inkues keatas punca kematian mangsa.

“Hari ini kami bangkitkan sama ada ia perlu diselesaikan dahulu dan mahkamah setuju dengan kami bahawa permohonan menghina mahkamah sangat serius kerana ia mengganggu prosedur inkues. Saya setuju dengan pandangan keluarag Beng Hock bahawa laporan polis SPRM adalah perangkap dan cubaan menakutkan,”katanya peguam mewakili Kerajaan Selangor, Malik Imtiaz Sarwar.

Peguam Gobind Singh Deo berkata pihak keluarga kesal dengan apa yang disifatkan satu perangkap oleh SPRM. Lantaran itu pihaknya mengalu-alukan perintah mahkamah menangguhkan tarikh memanggil Dr Pornthip sebagai saksi sehingga isu ugutan ini selesai.

“Dr Pornthip mungkin boleh ditahan, ditangkap jika ke sini kecuali jika Peguam Negera dapat memberi jaminan. Sebab itu adalah penting untuk menetapkan tarikh untuk mendengar permohonan dakwaan menghina mahkamah terlebih dahulu dan bukannya menetapkan tarikh memanggil saksi. Ia lebih serius,” katanya.

Dalam perkembangan yang sama, Karpal Singh dan Timbalan Pendakwaraya SPRM Datuk Abdul Razak Musa bertikam lidah mendebatkan dalang laporan polis ini.

Raub mendakwa beliau telah diarah untuk memfailkan laporan polis terhadap Dr Pornthip selepas akhbar Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan, menyiarkan rencana kematian Teoh 29 Disember lalu.

SPRM bagaimanapun menyangkal pengakuan itu dan mendakwa Raub berbuat demikian atas kapasiti peribadi.

“Saya tidak mempunyai salinan laporan itu. Saya perlu mendapatkannya daripada pegawai terlibat kerana ia merupakan laporan yang dibuat oleh individu. Ia sesuatu yang bersifat peribadi,”katanya Timbalan Pendakwaraya SPR, Abdul Razak Musa.

Hujah Razak bagaimanapun disanggah keras oleh peguam mewakili kerajaan Selangor, Malik Imtiaz Sarwar, dan keluarga mangsa.

“Dalam laporan polis itu tercatit bahawa laporan yang dibuat mewakili SPRM dan ia tidak menyatakan laporan itu dibuat oleh individu. Difahamkan laporan itu juga dibuat atas arahan Ketua SPRM,’”katanya.

Sementara itu Karpal di luar mahkamah berkata, pihaknya akan membuat laporan polis terhadap Raub kerana tindakan cuba menakutkan saksi iaitu pakar patologi Thailand, Dr. Pornthip Rojanasunand.

“Saya terkejut Timbalan Pendakwaraya SPRM dalam mahkamah mengatakan bahawa laporan polis yang dibuat oleh Raub Gani dan satu lagi laporan tyerhadap Suara Keadilan dibuat atas kapasiti individu pegawai SPRM.

“Selepas mendapat salinan laporan itu, sesorang perlu membuat laporan polis terhadap Raub Gani dan tindakan akan dibuat terhadap dia. Bukan hanya menghina mahkamah tetapi kita akan dakwa di bawah Seksyen 5 Akta Melarikan Orang dan Menakutkan Saksi Secara Jenayah 1947,”katanya Karpal Singh. -TVS

Qazaf: Mahkamah Syariah Dengar Permohonan Anwar 13 Januari

Mahkamah Syariah menetapkan Rabu depan untuk mendengar permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mendapatkan perintah mahkamah bagi mengarahkan pihak berkuasa Islam Wilayah Persekutuan memulakan pertuduhan Qazaf terhadap Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Permohonan itu dibuat setelah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutan gagal mengambil tindakan wajar ke atas aduan Qazaf terhadap Saiful yang difailkan hampir 18 bulan lalu.

Anwar telah menfailkan aduan Qazaf itu setelah Saiful membuat pertuduhan liwat terhadap beliau walaupun laporan tiga pakar Hospital Kuala Lumpur mendapati tidak ada bukti forensik menunjukkan Saiful diliwat.

Hari ini, Anwar meminta Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur untuk mengarahkan Ketua Pendakwa Syarie JAWI dan pengarahnya serta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom meneruskan pertuduhan Qazaf terhadap Mohd Saiful.

Anwar berkata pertuduhan liwatnya di Mahkamah Sivil telah dibiar berterusan dengan pelbagai kekangan yang beliau percaya berpunca daripada campur tangan politik.

Qazaf: Anwar Bidas UMNO Cuba Kekang Keadilan Islam

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas pimpinan Umno yang cuba menafikan keperluan pihak berkuasa Islam untuk bertindak ke atas aduan Qazafnya terhadap Saiful Bukhari Azlan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mej Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom memberitahu Parlimen sebelum ini, siasatan Qazaf terhadap Saiful terikat kepada perbicaraan Anwar atas tuduhan liwat di Mahkamah Sivil.

“Saya terkejut dengan kenyataan Menteri yang membuat kenyataan politik di parlimen pada 27 Oktober bahawa keputusan pendakwa qazaf itu hendaklah menunggu perbicaraan liwat di Mahkamah Tinggi Sivil,” Anwar memberitahu pemberita di perkarangan Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur”.

“Sejak bila Mahkamah Syariah harus tunduk di bawah Mahkamah Sivil?,” kata Anwar. Kes ini berbeda dengan kesalahan jenayah liwat lain. Ini bersabit kes qazaf.” tambah beliau.

Mahkamah Syariah hari ini menetapkan Rabu depan untuk mendengar permohonan Anwar untuk mendapatkan perintah mahkamah bagi mengarahkan pihak berkuasa Islam Wilayah Persekutuan memulakan pertuduhan Qazaf terhadap Mohd Saiful.

Permohonan itu dibuat setelah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutan gagal mengambil tindakan wajar ke atas aduan Qazaf terhadap Saiful yang difailkan 18 bulan lalu.

Anwar menfailkan aduan Qazaf itu setelah Saiful membuat pertuduhan liwat terhadap beliau walaupun laporan tiga pakar Hospital Kuala Lumpur mendapati tidak ada bukti forensik menunjukkan Saiful diliwat.

Anwar meminta Mahkamah Tinggi Syariah untuk mengarahkan Ketua Pendakwa Syarie Kuala Lumpur, Pengarah JAWI dan Datuk Jamil meneruskan pertuduhan Qazaf terhadap Mohd Saiful.

Anwar berkata pertuduhan liwatnya di Mahkamah Sivil telah dibiarkan berterusan dengan pelbagai kekangan yang beliau percaya berpunca daripada campur tangan politik. -TVS

Kerajaan, KDN Politikkan Isu Kalimah Allah

Pakatan Rakyat membidas tindakan kerajaan Umno-BN dan Kementerian Dalam Negeri mempolitikkan isu penggunaan kalimah Allah untuk semata-mata meraih sokongan orang Melayu.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kerajaan Umno-BN seharusnya bertindak mengadakan dialog dengan semua pihak berkepentingan dan tidak membiarkan isu itu melarat hingga ke peringkat mahkamah.

“Dan kini, setelah mahkamah membuat keputusan… Kementerian Dalam Negeri pula menyokong tunjuk perasaan oleh pelbagai pihak pada ketika emosi agama orang ramai melayang pada tahap yang begitu tinggi,” kata Anwar.

“KDN jelas bersifat pilih bulu untuk membenarkan tunjuk perasaan tertentu dan memukul penujuk perasaan lain pada perhimpunan yang tidak digemarinya,’ tambah Anwar.

Anwar berkata daripada memberi sokongan terbuka kepada protes dan tunjuk perasaan esok, kerajaan Umno-BN seharusnya menganjurkan dialog antara kumpulan berkepentingan bagi memastikan kepentingan Islam dan agama lain dipertahankan.

Beliau berkata dialog sedemikian akan memastikan penyelesaian yang rasional dan bersandarkan penelitian mendalam yang boleh diterima oleh semua pihak.

“Saya percaya kepada kebebasan bersuara tetapi KDN harus bersikap adil dan tidak memilih untuk menyokong kebebasan itu hanya dalam kes-kes tertentu,” tambah Anwar. -TVS

240 Ribu Belum Berdaftar Sebagai Pengundi Di Kelantan?

 

Lebih 240,000 rakyat Kelantan yang layak mengundi belum mendaftar sebagai pemilih sekalipun pelbagai langkah telah diambil oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) agar mereka berbuat demikian.

Pengarah SPR Negeri Ab. Rahim Md Salleh berkata jumlah itu adalah sebahagian daripada 1.4 juta penduduk Kelantan yang telah melewati usia 21 tahun dan layak mengundi.

“Jumlah itu boleh dikatakan agak tinggi berbanding negeri-negeri lain. Entah di mana silapnya, pelbagai cara telah dilakukan termasuk melantik agen dari wakil parti politik,” katanya kepada Bernama di sini hari Khamis.

Beliau berkata keadaan itu mungkin berpunca daripada sikap sambil lewa rakyat selain suka mendaftar pada saat-saat akhir ketika pilihan raya semakin dekat.

Bagi menggalakkan golongan itu mendaftar, Ab. Rahim berkata pihaknya kini membuka kaunter bergerak di pasar raya seluruh Kelantan.

“Pembukaan kaunter itu lebih menyenangkan kerana orang ramai tidak lagi perlu pergi ke pejabat pos atau pejabat tanah jajahan semata-mata untuk mendaftar sebaliknya sebelum atau selepas membeli belah, mereka boleh mendaftar di kaunter yang dibuka,” katanya. -Bernama

Ulasan GB

GB tertanya-tanya apakah ada agenda SPR mengumumkan jumlah mereka yang belum mengundi sebegitu ramai, 240,000 orang?

Jika kita masih ingat, jumlah pengundi begitu ramai di Terengganu dimana di dalam PRU yang lalu, jumlah pengundi keseluruhannya di negeri itu mencecah kira-kira 516,000 orang daripada jumlah satu juta keseluruhan penduduk negeri itu.

Apakah modus operandi yang serupa akan dilakukan di kelantan sebagai usaha untuk merampas Kelantan dari PAS?

Hubaya-hubaya Kelantan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: