Penduduk minta benteng dibina lebih tinggi


Harakahdaily
PARIT BUNTAR, 12 Okt: Beberapa buah rumah di kawasan perkampungan nelayan Kuala Bagan Tiang dalam Dun Titi Serong ditenggelami air beikutan air pasang besar yang naik dan melimpahi tebing yang telah dibina oleh kontraktor sebelum ini.

Salah seorang warga tempatan menjelaskan bahawa benteng penghalang air berhampiran rumah penduduk telah dibina oleh kontraktor yang dilantik membina benteng itu dengan mengabaikan aspek ketinggian yang sepatutnya, diangarkan puluhan rumah menerima nasib yang malang di mana rumah mereka dimasuki oleh air masin serta bau busuk berikutan air pasang yang luar biasa selama 4 hari berturut-turut.

Adun Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim (gambar) telah meninjau kawasan terbabit pada jam 9.00 pagi kelamrin dengan diringi oleh Ketua PAS Cawangan Kuala Bagan Tiang, Haji Bakhtiar.

Menurutnya, penduduk memaklumkan bahawa masalah itu akan selesai jika pihak penguasa tempatan dapat membina benteng penghalang air mengikut saranan mereka yang mencadangkan supaya benteng tersebut dibina sekitar dua kaki lebih tinggi daripada paras jalan yang sedia ada.

Katanya, sebahagian kecil telah dibina mengikut ketinggian yang boleh mengelakkan limpahan air namun itu pun tidak menepati piawaian benteng yang kukuh.

Tinjauan mendapati benteng walaupun dibina dengan ketinggian dua kaki, tetapi amat nipis dengan beberapa retakan serta pecah telah ditemui pada kawasan bawah benteng tersebut.

Penduduk juga memaklum bahawa benteng tersebut perlu ada paip besar yang memudahkan saliran air yang bertakung untuk mengalir ke sungai.

Khalil menghubungi pihak berwajib bagi mengatasi masalah tersebut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: