Aprikos Rezeki Peniaga

Ditulis oleh Te@M I.T Selasa, 26 Oktober 2010 13:24

GALAS, 26 Okt – Keriuhan hari penamaan calon turut membuka pintu rezeki kepada penggemar niaga.Perlbagai jualan boleh didapati bermula dari belakang masjid biru Sultan Faiz Petra hingga ke Pusat Penamaan Calon.

Antara jualan tersebut, termasukah pakaian,kasut,produk-produk muslim, buah-buahan,minyak wangi, minuman sejuk dan makanan ringan seperti kekacang dan keropok lekor yang merupakan makanan tradisi masyarakat Kelantan dan pantai timur.

Jualan kopiah yang pelbagai bentuk dan corak turut menarik perhatian.Tinjauan Te@M.ITAlamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya di sekitar tapak jualan menemui sejenis kopiah putih yang menjadi pilihan kebanyakan masyarakat Islam Malaysia pada masa kini.

Menurut salah seorang peniaga kopiah, 33 tahun, memberitahu pihak kami, kopiah tersebut dikenali dengan nama Aprikos yang dikeluarkan oleh perusaha Islam Pattani yang diimpot ke Kelantan.Selain dari itu, terdapat juga kopiah yang dijual berbentuk tajam di atas.

Kepelbagaian bentuk kopiah merupakan hasil kreativiti peniaga muslim bagi menarik minat masyarakat muslim mempraktikkan amalan sunnah nabi s.a.w yang gemar memakai kopiah putih yang diperbuat dari Syam satu ketika dulu.

Walaubagaimanapun warna pakaian ini,tidak perlu menjadi pertikaian sama ada hitam atau putih jika semuanya mengamalkan sunnah nabi,juga menjadikan beliau sebagai qudwah hasanah dengan mengikut ajaran dan suruhan Nabi  s.a.w dan perintah Allah dalam segenap kehidupan harian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: