Sokongan bukan Melayu Sarawak kepada BN kritikal:Prof Dr Aziz Bari..

PETALING JAYA: Barisan Nasional (BN) Sarawak dijangka bakal menghadapi laluan sukar untuk mempertahankan kemenangan besar yang diperolehi ketika Pilihan Raya Negeri (PRN) sebelum ini sekiranya gagal memulihkan kembali sokongan pengundi bukan Melayu negeri itu.

Banyak isu yang boleh dimainkan oleh pembangkang untuk menggugat kerajaan negeri – Aziz Bari

Menurut Pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Prof Dr Aziz Bari kepada akhbar tempatan semalam, pembangkang mempunyai kelebihan dengan memainkan isu-isu berkaitan tanah, pampasan, Kitab Injil dan pembolotan kuasa sekaligus mampu menggugat kerajaan negeri yang ada sekarang.

“Ini kerana, sekarang ada banyak isu yang boleh dimainkan oleh pembangkang untuk menggugat kerajaan negeri. Ini termasuk isu tanah, pampasan, Injil dan pembolotan kuasa,” kata beliau.

Aziz turut menjelaskan, walaupun sukar untuk pembangkang memenangi PRN itu, mereka mempunyai potensi untuk menambah bilangan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) yang dimenangi dalam PRN 9 lalu sekaligus mengukuhkan kedudukan mereka di negeri itu.

“Jika pembangkang mampu dapat tiga kali ganda daripada kedudukan sekarang, itu sudah cukup baik. Inilah masanya untuk mereka menguatkan kedudukan dalam Dun,” katanya.

Aziz turut berpendapat kos perbelanjaan besar yang diperlukan oleh parti bertanding berikutan banyak penempatan di Sarawak yang masih dianggap sebagai pedalaman menjadi antara halangan kemaraan pembangkang dalam PRN itu nanti.

“Itupun bukanlah bermakna rakyat Sarawak tidak bermaklumat,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: