Lapan pegawai imigresen termasuk satu wanita dicaj terima rasuah

Oleh: bumiperak

Peguam-peguam tertuduh memberitahu mahkamah bahawa anak guaman mereka hanya menerima gaji bulanan antara RM700 hingga RM920 dan tinggal di bandar besar. Akibat desakan sara hidup untuk mendapat pendapatan hanya lebih kurang RM500 sebulan.. mereka dituduh rasuah; nama dan gambar muka terpampang ke perusuk negara! Malu, malu.

SHAH ALAM, 7 April — Lapan pegawai Imigresen termasuk seorang wanita dicaj di Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan menerima rasuah lebih RM100,000 bagi membolehkan pendatang dari Indonesia memasuki negara ini. Pegawai-pegawai dari Imigresen Selangor itu, berusia dalam 20-an dan 30-an dan berkhidmat di Pelabuhan Klang, dikenakan tuduhan di bawah Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009.

Mereka mengaku tidak bersalah.

Kesemua lapan pegawai itu berhadapan dengan 82 tuduhan rasuah melibatkan RM122,140.
Mahkamah menetapkan wang jamin antara RM4,000 dan RM10,000 bagi setiap tertuduh. Lapan pegawai Jabatan Imigresen yang dihadapkan di mahkamah pagi tadi kerana kesalahan rasuah.

Berdasarkan maklumat diperoleh, Md Shahrizal Che Dan, 26, hadapi sebanyak 31 tuduhan – terbanyak di kalangan kesemua yang didakwa, kerana menerima rasuah RM51,760. Pegawai imigresen Mohamad Izuwanshah Samsuri, yang berusia 25 tahun, berhadapan dengan 25 tuduhan melibatkan RM31,690.

Seorang lagi pegawai imigresen, Ahmad Zahed Abd Alim, 28, dituduh menerima RM13,590. Satu-satunya pegawai wanita, Nor Shahazlina Sulaiman, 25, pula dituduh menerima rasuah RM2,900 di Pandamaran, Klang. Kesemua tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di Pelabuhan Klang dan Klang antara April hingga September lalu.

Mohd Hafiz Zakaria, 27, didakwa menerima rasuah melibatkan RM8,640, Mohd Khairul Haqimie Kamarudin, 26, (RM7,350), Azmir Mahadi, 28, (RM5,710) dan Mohamad Huzzail Ahmad, 31, pula RM500 September lalu. Kes melibatkan Ahmad Zahed, Khairul, Hafiz dan Azmir akan disebutkan semula esok.

Peguam-peguam tertuduh memberitahu mahkamah bahawa anak guaman mereka hanya menerima gaji bulanan antara RM700 hingga RM920. Kes melihatkan Huzzail dan Izuwanshah ditetapkan untuk sebutan semula pada 27 April manakala kes Nor Shahazlina dan Shahrizal pula 5 Mei.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: