Berpuluh tahun rakyat Sarawak minta jambatan

Setiap kali pilihanraya negeri Sarawak berlangsung sejak 30 tahun yang lalu isu yang sama dibangkitkan. Rakyat di Tajong Bundong, Kota Samarahan, Penduduk Kampung Tanjung Bundong, Kampung Muara Tuang, Asajaya, Sadong Jaya dan Sebuyau, Kota Samarahan, Sarawak berulang kali telah mendesak agar kerajaan negeri Sarawak dan kerajaan pusat membina sebuah jambatan yang merentangi Sungai Sabang yang hanya seluas 243 Meter di antara Tanjong Bundong, Muara Tuang dengan Asajaya. Isu ini sudah dibangkitkan sejak 30 tahun dulu kepada kerajaan Barisan Nasional.
Perkhidmatan Feri yang berbayar yang telah beroperasi sejak tahun 1979 itu tidak lagi relevan kerana pengguna jalanraya dengan kenderaan bermotor semakin bertambah, saban hari menjadikan jalan tersebut sebagai laluan utama yang menghubungkan Bandaraya Kuching, Kota Samarahan dengan kawasan pedalaman seperti Asajaya, Sadong Jaya, Simunjan dan Sebuyau.
Malah jika air surut, feri tidak dapat beroperasi dan kenderaan seperti kereta, van, bas, lori akan terkandas beberapa jam. Ini bukan perkara kecil, bayangkan ambulan yang sedang di dalam saat kecemasan pun terpaksa menunggu feri datang untuk menyeberangi sungai ini.

Di bawah ini ditunjukkan lokasi sungai yang dimaksudkan [Wikimap]. Sungai ini menjadi jalan penghubung yang sangat penting kepada penduduk setempat yang semakin bertambah bilangannya. Namun demi menyelamatkan perut kroni, kerajaan Negeri di bawah Taib Mahmud sanggup melihat rakyat menderita. Sanggup melihat Ambulan yang dalam kecemasan terpaksa menunggu berjam-jam lamanya untuk menyeberangi sungai tersebut.

Berpuluh tahun berjanji mahu menunaikan permintaan rakyat, namun keadaan masih sama, jambatan masih belum dibina. Adakah anda rakyat Sarawak mahu terus menunggu jambatan yang sudah berpuluh tahun tak kunjung tiba? Terpulang kepada anda. Teruslah menyokong Barisan Nasional sekiranya anda rela untuk terus diperbodohkan.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: