Sorotan PRU Sarawa: Akbar Maya atau Berita Alternatif “LAMBUNG “PR .

Oleh: mohdnoorawang

Jelas dan nyata BN Sarawak mendapat mandat 2/3. Adat pertarungan dalam pilihanraya ala Malaysia atau “cara demokrasi ala Malaysia”.

Kami hanya mahu respon apa yang terpapar didada berita maya atau berita alternatif dan laman sesawang. Sehinnga tarikh tamat tempoh berkempen berita alternatif menjanakan PR dapat 30 hingga40 kerusi DUN. BN Sarawak bakal tumbang. Dan bermacam macam bentuk yang diambil dari satu badan bebas atau pengakaji politk.

Kita diulik dengan bahan berita yang kononnya bebentuk “profesional”. Memang lawan BN di Sarawak atau seluruh Malaysia teramat sukar untuk menang. Namun kita dan pembaca maya terlalu diberitakan atau dihidamkan dengan berita “MELAMBUNG” PELUANG PR DI SARAWAK DAN CEBISAN BERITA DARI PEMIMPIN PR DAN WAKIL WAKIL AKHBAR MAYA TIDAK BERPIJAK DI BUMI NYATA.

Sebenarnya pilihanraya di Malaysia tidak perlu bergantung kepada “berita seperti yang dipaparkan dalam laman tersebut. 

Dua artikal dalam TKO bertajuk ” BN Sarawak 2/3 menang bergaya.” adalah berasakan sumber  dan kehidupan pengundi dikawasan atau berasakan lokaliti pengundi.

Satu kesilapan kajian dan cebisan berita yang “LAMBUNG” berita sperti disiarkan dalam TKO sendiri, Harakahdaily dan malaysiakini sebagai contuh. Malah berita “Lambung PR dari kajian sebuah badan kajian dijadikan berita utama.

Pengundi sesebuah lokaliti atau kawasan adalah kajian dan pedoman yang paling baik untuk menhasilkan bahan berita dan kekuatandan sokongan kepada parti yang bertanding.

Kunci utama ialah selagi ramai kaum bumiptra dan selagi ramai penduduk dikawasan pengundi miskin dan daif yang dirancang oleh pemerintah terutama BN/UMNO disitu jawapannya BN/UMNO KUAT dan MENANG.

Kedua PRU atau PRK (pilihanraya) di Malaysia tidak telus sepenuhnya dan tidak adil serta tidak mengikut sistem pilihanraya sebenar. Yang mana pemerintah atau BN kerjaaan BN masih boleh menggunakan segala kemudahan peruntukan dan segala kementerian dan jabatan bergerak sama membantu kempen BN. 

Di Sarawak cukup jelas BN Sarawak BN pusat menggunakan segala kemudahan kerajaan seratus peratus. Dan kawasan miskin kaum bumiputra muslim dan non muslim bumiputra memberi undi sepenuhnya kepada BN Sarawak.

Ketiga PRU Sarawak tidak sama dengan pilihanraya di Semenanjung Malaysia. PR memerlukan satu peruntukan yang terlalu besar dan perlu satu tenaga yang ramai. Kerana bentuk muka Sarawak dan kemudahan logistik teramat sukar.

Kekalahan PR di Sarawak sudah dijangka terlebih awal. Hanya media maya sahaja “LAMBUNG  BERITA” . PERLU DIINGAT PR HANYA BERTAPAK TIDAK SAMPAI LIMA TAHUN , HANYA BARU SETAHUN JAGONG.

Kepada pengkaji dan penulis bebas tak perlu kondem PR diatas gagal atau kalah di Sarawak.  Keran petugas dan pekerja PRU Sarawak  lebih tahu dan merasa keperitan dan kesusahan semasa bertugas dan merayu undi di Sarawak

Akhirnya diucapkan sekali kepada semua petugas PR dalam PRU Sarawak ke 10  dari semenanjung atau Sarawak dan Sabah ‘ANDA ADALAH ORANG TABAH DAN PEJUANG DIMEDAN PERANG.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: