Video: Peguam Negara tetap cari jalan dakwa Anwar

oleh Keadilandaily

KUALA LUMPUR: Walaupun siasatan polis tidak mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam video seks, KEADILAN percaya Peguam Negara yang dikuasai regim Umno Barisan Nasional (BN) akan mencari jalan untuk mendakwa Ketua Umum KEADILAN itu di mahkamah.

Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail pada kenyataan media hari ini, berkata ini kerana seluruh episod konspirasi itu direka bagi menghancurkan kerjaya politik Anwar.

Beliau berkata, ia bukan mustahil kerana situasi sama berlaku terhadap Anwar dalam dua kes finah liwat walaupun Ketua Pembangkang itu tidak melakukan kesalahan berkenaan.

“KEADILAN kesal kerana BN terus menggunakan politik kotor, jijik, malah menginjak batas agama dan peradaban kemanusian demi mengekalkan kuasa politik,” katanya.

Beliau merujuk laporan Bernama yang memetik kenyataan Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani bahawa siasatan video seks sudah  lengkap dari setiap sudut.

Mengikut laporan itu, siasatan polis menjurus kepada Seksyen 292 Kanun Keseksaan atas kesalahan mengedar bahan lucah dan hasil siasatan akan diserah segara kepada Peguam Negara.

Saifuddin berkata, kenyataan polis itu menunjukkan siasatan mereka mendapati tidak ada sebarang asas undang-undang untuk mengaitkan Anwar dalam video itu kerana beliau tidak ada kena mengena dalam isu itu.

“Ini selari dengan penafian Anwar yang konsisten mengenainya,” katanya.

“Bagaimanapun, kita yakin bahawa Peguam Negara di bawah arahan rejim BN akan tetap mencari jalan untuk mendakwa Anwar ke mahkamah,” katanya lagi.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=11706

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: