Bukit Bendera sebagai Zon Larangan Merokok

S M Mohamed Idris
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengalu-alukan berita bahawa Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan menjadikan Bukit Bendera sebagai Zon Larangan Merokok dan ia akan bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan untuk mewartakan bukit itu sebagai zon larangan merokok.

Bagaimanapun, gesaan bagi zon larangan merokok itu perlu meliputi kawasan Bukit Bendera sepenuhnya dan zon merokok khas seharusnya tidak dibenarkan sepenuhnya di atas bukit itu. Kualiti udara Bukit Bendera perlu kekal bebas daripada pencemaran.

Pada hakikatnya pada 2009, kerajaan negeri sudahpun mengumumkan pelbagai langkah untuk menangani masalah merokok dan ia akan meningkatkan penguatkuasaan terhadap perokok di semua tempat awam – bermula dengan kakitangan kerajaan dan agensi dan di tempat awam lain seperti Taman Botani dan Taman Negara Pulau Pinang.

Bagaimanapun penguatkuasaan di kawasan khas larangan merokok sering kekurangan dan dan mestilah dipertingkatkan untuk menangkap pesalah.

Pada 2009, CAP juga menggesa Kerajaan Persekutuan menjadikan satu syarat kepada semua pemohon baru jawatan kerajaan hendaklah tidak merokok. Kerajaan mestilah membuat pengumuman awam bahawa mereka yang merokok tidak akan dipertimbangkan bagi jawatan kerajaan. Semua pemohon perlu mengisytiharkan didalam borang permohonan mereka bahawa mereka bukan perokok.

Kerajaan juga perlu menjalankan usaha untuk menghapuskan tabiat merokok dalam kalangan kakitangan mereka dalam perkhidmatan awam terutama sekali mereka yang berkhidmat dalam pasukan polis, angkatan tentera dan Kementerian Kesihatan.

Mereka yang berada di dalam jabatan ini sebagai penguatkuasa undang-undang dan pentadbiran sistem kesihatan, perlu menunjukkan contoh teladan kepada rakyat Malaysia terutama sekali bagi golongan muda.

Kakitangan awam yang sudahpun merokok seharusnya dikehendaki mendapatkan rawatan dengan segera di klinik kerajaan yang menawarkan perkhidmatan “Berhenti Merokok”.

Penggunaan tembakau merupakan penyebab utama penyakit dan kematian yang boleh dicegah di Malaysia. Terdapat lebih 4,000 bahan kimia di dalam asap rokok – bahan kimia yang berupa penyebab kanser, toksik atau merengsakan.

Merokok juga telah diterima di seluruh dunia sebagai salah satu penyebab utama kanser. Berdasarkan statistik hospital kerajaan, kanser paru-paru merupakan bentuk kanser paling biasa dalam kalangan lelaki. Salah satu penyebab utama kanser paru-paru ialah penggunaan tembakau.

Merokok di negara ini telah mencapai peringkat yang membimbangkan. Kira-kira separuh daripada semua lelaki dewasa Malaysia merokok. Kajian yang dijalankan pada 1999 mendapati hampir satu dalam lima remaja Malaysia merokok. Kira-kira 50 remaja mengamalkan tabiat merokok setiap hari.

Merokok menyebabkan sekurang-kurangnya kira-kira 10,000 kematian setahun, dengan kos yang besar sehingga mencapai berbilion ringgit untuk merawat penyakit berkaitan tembakau.

Kerajaan Negeri Pulau Pinang perlu mengambil langkah tegas dalam membasmi masalah tembakau dan tidak seharusnya melayan perokok dengan mengorbankan kesihatan bukan perokok. Sehubungan itu, pengharaman sepenuhnya merokok hendaklah dilaksanakan di Bukit Bendera dan turut merangkumi Taman Botani dan Taman Negara Pulau Pinang.

S M Mohamed Idris
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: