Najib sedar bahaya rasuah bila projek kroni habis

Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 26 April: PAS terkejut dengan kenyataan Datuk Najib Tun Razak yang baru sedar tantang bahaya rasuah boleh menjejaskan pendapatan negara.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad (gambar) berkata, mungkin Najib baru sedar rasuah merupakan barah yang boleh membawa kehancuran negara apabila wang negara semakin menguncup, sehingga projek untuk kroni tidak boleh diberikan lagi.

Kerisauan Najib mengenai perkara itu dinyatakan ketika majlis perasmian Mesyuarat Agung Tahunan Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) cawangan Pahang di Ibu Pejabat Umno Bahagian Pekan.

“Ucapan Datuk Seri Najib hendak memerangi rasuah dan ketirisan, sama seperti kita menasihat orang miskin untuk berjimat cermat,” kata Idris kepada Harakahdaily.

Sepatutnya, kata beliau nasihat berjimat ketika kaya bukan waktu miskin, sama juga dengan nasihat Najib jangan bercakap tentang bahaya rasuah ketika kantung negara makin kosong dan projek pun semakin kontang.

Katanya, kesan rasuah boleh merbahaya keselamatan negara kerana sempadan akan terbolos, dadah terlepas masuk, maklumat negara tergadai, projek terbengkalai kerana beri pada mereka yang tidak wibawa, kos meningkat, pendapatan negara berkurangan dan banyak lagi bahayanya.

Tambahnya, Kerajaan Barisan Nasional gagal untuk membasmi rasuah kerana ia parti yang hidup dengan rasuah samaada pemilihan parti atau pilihanraya umum.

PAS, ujarnya merasa pelik, apabila kerajaan hendak memerangi rasuah, yang diburu ialah pegawai-pegawai kerajaan.

Baru-baru ini 60 orang pegawai kastam Diraja Malaysia  yang diburu oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)  untuk siasatan berhubung kes rasuah dan penggubahan wang haram.

“Persoalannya kenapa pemimpin-pemimpin politik yang berskala jerung tidak diburu. Selalunya yang menjadi mangsa ialah ikan bilis dari kalangan pegawai kerajaan sahaja,” katanya.

Beliau menambah, isu wang PPRT RM32 juta, yang ditangkap ialah Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar, sedangkan menterinya, Datuk Annuar Musa entah ke mana.

Begitu juga, katanya yang ditangkap ialah Setiausaha Politik, Datuk Mohd Nor Yaakob yang memiliki wang tunai RM2 juta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: