Dasar belum muktamad

Masalah obesiti berlaku disebabkan pelbagai faktor termasuk pemakanan. – Gambar hiasan

IPOH – Kementerian Pelajaran belum memuktamadkan peraturan mengehadkan penjualan nasi lemak di sekolah sebaliknya ia akan dibincangkan bagi mendapatkan maklum balas semua pihak terutama pengusaha kantin, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, kementerian juga belum mengadakan apa-apa perbincangan dengan Kementerian Kesihatan berhubung perkara itu dan menyifatkan isu berkenaan bukan terlalu sukar untuk diselesaikan.

“Banyak kenyataan adalah daripada Kementerian Kesihatan sendiri yang mungkin berdasarkan aspek kesihatan, makanan seimbang dan sesuai supaya tidak berlaku kegemukan dalam kalangan pelajar sekolah.

“Saya akan berbincang dengan pegawai di Kementerian Pelajaran dan Kementerian Kesihatan untuk meneliti menu yang sebaik mungkin.

“Isu ini tidak begitu susah diselesaikan, makanan yang mana sesuai, enak dimakan dan tidak membawa kesan ketara, kita tidak perlu halang penjualannya,” katanya kepada pemberita selepas menutup Minggu Saham Amanah Malaysia (MSAM) 2011 di Kompleks Sukan Majlis Bandaraya Ipoh di sini semalam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: