Galleri

Sambutan Hari Raya Qurban di Meludam

Sambutan Hari Raya Qurban di Meludam

Sambutan Hari Raya Qurban di Meludam

Sambutan Hari Raya Qurban di Meludam

Sambutan Hari Raya Qurban di Meludam

Sambutan Hari Raya Qurban di Meludam

Sambutan Hari Raya Qurban di Meludam

Sambutan Hari Raya Qurban di Meludam

Sambutan Hari Raya Qurban di Meludam

Sambutan Hari Raya Qurban di Meludam

Sambutan Hari Raya Qurban

Sambutan Hari Raya Qurban

15 Responses

 1. Ape khaber PAS sarawak. Semoga tahun depan di bwah pemerintahan Pakatan Rakyat!!

 2. salam pas swk.semoga kita semua akan berada dibawah payung pakatan rakyat saya sokong anda semua.!

 3. Salam.
  Dahulu Masjid Heng Guan memang terkenal dengan markas Pas. tapi sekarang terlalu sedikit jemaah solat suboh tidak seperti dahulu. Minta orang orang Pas serta ustaz yang berada disekitar nya datang ke Masjid Heng Guan supaya dapat bersama Ajk Masjid mengadakan program atau kuliah (ilmu akhirat) bukan berunsur politik. Jangan jadikan masjid kita tempat bermusuhan sesama kita. Insyallah .

  • Politik tidak dapat dipisahkan dengan agama. Kita cakap pasal politik Islam di masjid pun sik boleh. Mun gya sine lagiklah ?

   Di masjidlah tempat untuk kita menyucikan politik. Membersihkan politik drpd kekotoran yang dilampiaskan oleh pihak2 tertentu.

   kuliah ilmu akhirat ? Adakah politik bukan ilmu akhirat ? Bukankah ilmu politik termasuk dlm ilmu Feqah Siasah ? Jgnlah jd seperti BN yg cuba memisahkan politik drpd agama. Kita klaka hal Islam bah dlm masjid. Sik pernah org PAS klaka hal dunia lam masjid.

   Kita mengajak kpd sebuah negara Islam. Kita cakap pasal Al-Quran dan Sunnah dlm masjid. Ya pun salahkah ? Mun gya terpaksa la kita gugurkan sebahagian ayat Quran yg sensitif buat org2 BN sewaktu kita berada dlm masjid. Gyakah fikir ktk ?

   Nampak sangat ayat2 Quran semakin ditakuti oleh org2 BN pada masa kinek tok. Sebab yalah kita kena dakwah. Sik semestinya mun kita klaie hal politik lalu salah. Dah nya nyokong benda sik betul, kakya kita ajaknya nyokong nok kita, mestilah nya nganok nak ?

   Sbb ya kita kenak trgkan. Kita kena berik penerangan. Kita kenak berdakwah. Ajak sidak ya hayati Al-Quran. PAS bukannya nyebar ajaran sesat. PAS cuma menyampaikan apa yg Allah cakap lam Quran. Sikkan kita sik boleh menyampaikan ayat Quran lam masjid. Nampak gilak kita mok memisahkan politik drpd Islam. Nampak gilak kita mok meminggirkan ayat2 Quran yg menegaskan kpd hukum hudud.

   Ada pernah berlaku bah di Perak ari ya. Sewaktu YB Nizar disuruh jd Imam Maghrib. Waktu ya Dato’ Seri Zambry ada juak dgn org2 BN ya. Kebetulan Imam sikda waktu ya. So, sidak ya suruhlah si Nizar jd imam. (Kenak sik nyuruh zambry tek ?)

   Nizar pun bacalah sigek ayat tok yg menyuruh kpd menegakkan hukum2 Allah. Lekak semayang tek, sidak ya suruh Nizar berik tazkirah. Kakya nizar pun beriklah tazkirah mengenai ayat yg nya baca lam semayang tek.

   Bila lekak abis tazkirah, zambry tegur nizar. Nya madah kenak Nizar baca ayat ya. Nakkah pelik gya nak ? Apalah salah baca ayat Quran….Tauk pun dirik salah sik melaksanakan hukum2 Allah. Tetapi menyalahkan Nizar kerana membacakan ayat ya.

   Sekian.

  • Salam,

   Di sebuah Kpg penduduknya sedang bertanya kepada Ust. .Ust Malaysia ni negara Islam ke?Kalau Malaysia negara Islam kenapa tak ada hukum hudud.
   Jawab Ust….saya cuma boleh jawab soalan fardhu ain saja. Soalan yg kitak bagi tu saya jawab di kedai kopi jak..soalan politik ya..jum kita minum dulu..mai secawan. Islam itu agen pemecah belah diantara yang benar dan yg batil. Kalau ada pecah dlm masyarakat melayu…tentu ada pihak yang benar dan pihak yang batil. Wallahu Akhlam

   • Usrah
    1. Apa Ertinya Saya Menganut Agama Islam ? – Karangan: Fathi Yakan

    Mukadimah

    Bahagian Pertama:

    Mukadimah Bahagian Pertama
    Bab 1: Saya Mestilah Muslim Di Sudut Akidah
    Bab 2: Saya Mestilah Muslim Di Sudut Ibadah
    Bab 3: Saya Mestilah Muslim Dari Sudut Aqidah
    Bab 4: Saya Mestilah Bersifat Seorang Muslim Terhadap Keluarga Saya
    Bab 5: Saya Mestilah Dapat Menguasai Diri
    Bab 6: Saya Wajib Meyakini Bahawa Masa Depan Adalah Untuk Islam
    Bahagian Kedua:

    Mukadimah Bahagian Kedua
    Bab 1: Saya Mesti Hidup Untuk Islam
    Bab 2: Saya Mesti Meyakini Bahawa Beramal Untuk Islam Adalah Wajib
    Bab 3: Peranan, Ciri-ciri dan Persediaan Harakah Islamiah
    Bab 4: Saya Mestilah Memahami Cara-cara Beramal Dalam Islam
    Bab 5: Saya Mesti Memahami Sejauh Manakah
    Bab 6: Saya Mesti Memahami Tentang Pemusatan Amal Islami
    Bab 7: Saya Mesti Memahami Syarat-syarat Baiah dan Keanggotaan (salam,fahamilah islam dahulu baru melenting)

  • Masjid Heng Guan dalam kenangan.
   Terhimpun guru dan ustaz,
   Semenanjung datang menabur budi,
   Bermula rumah disewa,
   Bangunan masjid berjaya dibina.
   Tegak bendera bulan purnama,
   Jasa Mansor Din dalam kenangan.

  • Taman Heng Guan dan PAS Serawak.
   Taman Heng Guan mempunyai sejarah tersendiri dalam perkembangan PAS Serawak. Pada awal 90’an, Taman Heng Guan (THG) menjadi penempatan yang paling popular kepada guru-guru daripada semenanjung. Kedudukan THG yang hampir dengan SMKA SHOAW, SMKA MATANG, SM Teknik, SM Sains dan Politeknik Kuching menjadikan taman perumahan pilihan..
   Dengan limpahan guru dan ustaz, THG telah menjadi gedung ilmu ke arah melahirkan masyarakat beragama. Bermula dengan sebuah rumah yang disewa untuk dijadikan surau, THG kemudian mempunyai sebuah masjid yang agak selesa berhampiran dengan jalan besar Matang -Kuching.Pada awalnya, guru-guru agama yang menetap di THG menjalankan kuliah dan ceramah disurau sekitar Kuching.
   Penubuhan PAS Sarawak tidak boleh diceraikan dengan nama En. Mansor Din(Allahyarham). Dengan semangat perjuangan yang bernilai tinggi, beliau sanggup menghadapi cabaran bagi menubuhkan PAS dibumi Kenyalang. Pada awalnya, terdapat tentangan terhadap idealnya penubuhan itu daripada rakan-rakannya sendiri. Namun belaiu tidak berundur kebelakang. Maka bendera bulan purnama telah berjaya dikibarkan.
   THG lah tempat pertama bendera bulan purnama hijau putih terpacak di bumi Serawak. Allahuakbar.
   Kepada rakan-rakan perjuangan, “lihatlah usaha sedikit yang anda semaikan dahulu, telah melahirkan buah yang begitu besar dan segar”. Terima kasih Ust. Abi Hurairah, Ust. Sidik, Ust. Awang, Ust. Shukri, Ust Saidi, Ust Nasir.

  • mana ada masjid heng guan terkenal dengan markas Pas?Saya duduk di Heng Guan sejak 1983 lagi,. Cuma ada 2 orang sahaja Ustaz dari kelantan yang betul2 PAS..itupun mereka tak kacau orang…tetapi budibahasa dan sebagai mereka ni memnag bagus..Disini xda kira PAS atau BN..Sebab tu Masjid ni popular dgn panggilan Masjid Heng Guan..Sorry NO politic here!

 4. jazakallah kepada dewan pemuda pas sarawak yg sudi paparkan artikal saya (http://sharpshooterblogger.blogspot.com) di pemudasarawak.wordpress.

  pertemuan di prk batang air masih segar dalam ingatan.

  bila agaknya pilihanraya neg sarawak. InsyaAllah saya akan membantu di sana dan InsyaAllah Sarawak akan jatuh kepada Pakatan Rakyat.

 5. Seni Kulit Telur – Sangat Artistik dan unik – Kaligrafi EggShell Art

 6. salam kenal,,,,kunjungi blogku,,,boleh nggak kita tukeran link

 7. SUNGGUH KU BISA AJA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: